سرامیکها یکی از مهم ترین و جدایی ناپذیرترین بخشهای هر خانهای هستند. استفاده از آنها در همه ساختمان ها، چه مسکونی باشد و چه تجاری و غیره اجتناب ناپذیر است. چرا که سرامیکها به دلیل برخورداری از کیفیت بالا، داشتن تنوع زیاد در طرح و مدل بهترین و مناسب ترین گزینه برای استفاده از محیطهای داخلی ساختمان است. ولی به دلیل این که سرامیکها از تنوع بالایی برخوردار هستند، زمان انتخاب و خرید بسیاری از مردم با مشکل مواجه میشوند. از این رو، آشنایی با انواع سرامیک ها، خصوصیات و کیفیت هر کدام میتواند برای خرید و انتخاب بهترین و مناسب ترین نوع سرامیک بسیار مفید و موثر باشد.
سرامیک
با وجود این که همه ما با سرامیک در شکلها و طرحهای مختلف آشنایی داریم. ولی با این حال، باید گفت که سرامیک یک واژه یونانی است و در واقع به معنی سفال و یا چیز پخته شده میباشد. به همین دلیل میتوان به این نکته پی برد، که استفاده از سرامیک تاریخ درازی دارد. ولی با این، حال، سرامیک هنوز هم یکی از مهم ترین و اصلی ترین بخشهای هر خانهای میباشد. امروزه سرامیکهای با استفاده از فناوریهای روز دنیا در طرحها و ابعاد مختلف تولید و به بازار عرضه میشود. بنابراین سرامیکها از تنوع بسیار بالایی برخوردار است.
انواع سرامیک ساختمانی
سرامیکها را میتوان بر اساس طرح، مدل و کیفیتی که دارند، به انواع مختلفی تقسیم بندی کرد. علاوه بر این فاکتورهای مختلفی مانند دوام، لغزندگی، لکه پذیری، جذب آب و غیره هم در تقسیم بندی سرامیکها نقش دارند و میتواند در خرید و انتخاب سرامیک موثر و مفید باشد. با وجود این که سرامیکها امروزه از تنوع بالایی برخوردار هستند. در درجه اول باید گفت که سرامیکها به دو دسته دیواری و کفش پوش تقسیم بندی میشوند. هر کدام از این دو دسته هم دارای تقسیم بندیهای متفاوتی و متنوعی هستند. که مهم ترین آنها عبارتند از:
سرامیک گرانیتی
از جمله مهم ترین و اصلی ترین انواع سرامیکها در دوره معاصر، سرامیکهای گرانیتی هستند. این گونه از سرامیکها ترکیبی از خاک رس با ویژگیهای مشخص و فاقد کربنات به خصوص کربنات کلیسیم میباشند. سرامیک گرانیتی در زمان پخت با افزودن رنگ دانه طرح به دست میآید.

یکی از مهم ترین و اصلی ترین خصوصیت این گونه از سرامیکها نداشتن لعاب است. با این حال، برای این که سرامیکهای گرانیتی از براقیت و شفافیت لازم برخوردار باشند، به وسیله سنگ ساپ پولیش داده میشوند. معمولا در سرامیگهای گرانیتی کف از طرح هایی مانند فلفل نمکی، رگهای و قالب رستیک استفاده میشود. تولید سرامیکهای گرانیتی در حدود دو دهه پیش در اروپا با هدف ایجاد تحول در تولید انواع پوشش کفت و نمای ساختمان ایجاد شد.
سرامیک پرسلانی
مانند کاشی، سرامیک هم دارای نوع پرسلانی است. سرامیکهای پرسلانی سرامیک هایی هستند، که در دمای بالا پخت میشوند. ماهیت شیشهای و تخلخل کم به سرامیکهای پرسلانی در زمان پخت با دمای بالا داده میشود. این نوع از سرامیکها در مقایسه با نوعهای دیگر سرامیک از ضخامت بالایی برخوردار هستند و معمولا آب کمتری را هم جذب میکنند.

بنابراین به توجه به این ویژگیها استفاده از سرامیک پرسلانی برای انواع کف پوشها بهترین و مناسب ترین انتخاب خواهدت بود. امروزه سرامیکهای پرسلانی به دو صورت لعاب دار و بدون لعاب تولید میشوند. تولید این گونه از سرامیکها به چین باز میگردد. در حدود سال ۶۰۰ میلادی در کشور چین با ترکیب قابلیت پخت کورهها در دمای بالا و با کشف خاک کائولن و سنگ پرسلانی بوده است. این گونه از سرامیکها با تحولاتی که در طول سالها به دست آورده است، در نهایت به شکل امروزی خود در آمده اند.
سرامیکهای موزاییکی
نوع سومی از سرامیکها که میتوان آنها را در ردیف سرامیکهای پر استفاده و محبوب قرار داد، سرامیکهای موزاییکی است. این نوع از سرامیکها در قطعات ریز و به دو صورت لعاب دار و بدون لعاب تولید و به بازار عرضه میشوند. با وجود این که طرحها و نقشهای استفاده شده در سرامیکهای موزاییکی از تنوع بالایی برخوردار هستند، ولی با این حال، باید گفت که ضخامت این سرامیکها یکسان است و معمولا چند میلی متر ضخامت دارند.

امروزه سرامیکهای موزاییکی به شکلهای مختلف مربعی، شش گوش، هشت گوش و غیره تولید میشوند. برای تولید این سرامیک ها، آنها را روی بستری از ملات قرار میدهند و پس از گرفتن ملات روی آن را با آب خیس میکنند تا به این صورت کاغذ از آن جدا شود. بعد از جدا کردن کاغذ سرامیک، برای گرفتن درزهای آن از دوغاب استفاده میشود.
سرامیک با طرح سنگ و یا پارکت
از جمله سرامیک هایی که امروزه در میان مردم محبوبیت بسیاری به دست آورده است، سرامیک هایی با طرح پارکت و یا سنگ است. این گونه از سرامیکهای جایگزین بسیار مناسبی برای چوب است و میتواند نمایی بسیار عالی و بی نظیر را به ساختمان بدهد.

هر دو این طرح از سرامیکها به عنوان کف پوش بیشتر استفاده میشود. با وجود این که این نوع از سرامیکها از کیفیت و مزیتهای بسیاری برخوردار هستند. ولی با این حاۀ، به دلیل مواد استفاده شده در سرامیک، استفاده از این نوع سرامیک جلوهای از طبیعت را به خانه و محل استفاده سرامیک میدهد. که برای آرام بخشی و راحتی بسیار ایده آل است.
سرامیکهای شش ضلعی
از دیگر نوعهای سرامیک میتوان به سرامیکهای شش ضلعی اشاره کرد. این سرامیک ها، همان طور که از اسمشان پیداست، به صورت شش ضلعی تولید میشوند.

استفاده از سرامیکهای شش ضلعی برای حمام و سرویس بهترین و مناسب ترین انتخاب خواهد بود. سرامیکهای شش ضلعی به دلیل برخورداری از شکل خاص و متفاوت از سایر سرامیکها متمایز و متفاوت هستند.
سرامیک شیشهای و نیمه شیشهای و غیر شیشه ای
از دیگر سرامیکهای محبوب و دوست داشتنی در دوره کنونی سرامیکهای شیشه ای، نیمه شیشهای و غیر شیشهای هستند. این نوع از سرامیکها شامل سرامیک هایی با جذب آب بالاتر از ۰.۵ درصد تا ۲۰ درصد را شامل میشود. البته سرامیکهای غیر شیشهای دارای جذب آب بالای ۷ درصد میباشند.

بر این اساس میزان و مقدار جذب آب در سرامیک پارامتر و فاکتور بسیار مهمی برای انتخاب و خرید سرامیک باشد. استفاده از سرامیکهای شیشهای به دلیل زیبایی و جذابیتی که دارند، محبوبیت و رواج بیشتری پیدا میکند.
کاشی لعابی
شاید برایتان کمی عجیب باشد. ولی با این حال، باید گفت که کاشی لعابی نوع دیگری از سرامیک محسوب میشود. این نوع از سرامیک بسیار نازک است و روی آن با لعاب شیشهای پوشانده شده است. امروزه کاشی لعابی در شکلها و طرحهای مختلف تولید و به بازار عرضه میشود.

از این نوع سرامیک بیشتر برای پوشش بدنه آشپزخانه، حمام و غیره استفاده میشود. به جز این باید گفت که نوعی از کاشی لعاب که به سرامیک کف مشهور است، برای انواع کف پوشها استفاده میشود. یکی از مهم ترین مزیتها و ویژگیهای این نوع از سرامیکها متفاوت بودن ضخامت آن بر اساس مکان و محیطی که قرار است، استفاده شود، میباشد. به همین دلیل ابعاد این نوع از سرامیک نیز متفاوت بوده و بر اساس مکان استفاده از ابعاد متفاوتی برخوردار است. با این حال، در بیشتر موارد این نوع از سرامیکها به صورت مربع و یا مستطیل تولید و به بازار عرضه میشود.
قرنیز
با این نوع از سرامیک میتوان گفت که همه آشنایی دارند. استفاده از قرنیزها، بسیار متداول است و از گذشته تا به امروز از آنها استفاده میشده است. ولی با این حال، امروزه به دلیل گسترش انواع سرامیکهای جدید و زیبا، باید گفت که استفاده از قرنیزها بسیار کم است و در حقیقت قرنیزها یکی از کم طرفدارترین نوع قرنیز است. حتی به جرات میتوان گفت که امروزه دیگر از قرنیز استفاده نمیشود و یا استفاده از آن بسیار محدود و نادر است.

چرا که سنگین بودن و گران بودن قرنیز مهم ترین عیب آن محسوب میشود. ولی با این باید گفت که تنوع و ایعاد قرنیزها میتواند متفاوت باشد و این یکی از مزیتهای استفاده از قرنیز است. در خرید و انتخاب قرنیز باید به محلی که قرار است، قرنیز در آن نصب شود، دقت کرد و قرنیزها را بر اساس آن انتخاب و خریداری نمود. ولی با این حال، بیشتر قرنیزها در طرحها و شکلهای مختلف معمولا به طول ۲۸۰ سانتی متر و عرض ۳۶۶ سانتی متر تولید میشوند. اما نکته مهم این است، که در زمان استفاده و کار میتوان قرنیز را در اندازه دلخواه و مورد نیاز برش داد.